Wat is een Doula?
Het woord ‘doula’ (uitgesproken als ‘doela’) is van oorsprong Oudgrieks en betekent ‘dienende vrouw’. Een andere term is geboortecoach of bevallingscoach. Het is een speciaal hiervoor opgeleide vrouw, die aanstaande ouders op een niet-medische manier ondersteunt tijdens de zwangerschap, de geboorte en in de periode er na.
Een doula helpt een veilige omgeving te creëren waarbij moeder en partner met raad en daad worden bij gestaan. De nadruk ligt op het geruststellen, aandacht en ondersteuning bieden.
Een doula biedt ondersteuning op fysiek, emotioneel en mentaal vlak tijdens de bijzondere, spannende en vermoeiende uren rondom de geboorte. Soms biedt de doula ondersteuning op de voorgrond en soms ook enkel op de achtergrond, door aanwezig te zijn. Ze komt wanneer jullie haar nodig hebben en blijft tot de baby is geboren.
Je wordt bewust gemaakt van een geboorteplan. In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. Het is bedoeld voor jezelf, je partner, je verloskundige of andere zorgverleners. Door het geboorteplan laat je zien wat voor jou belangrijk is. Degene die je bevalling begeleidt kan hier zoveel mogelijk rekening mee houden. Het geboorteplan is om er voor te zorgen dat jouw stem gehoord wordt. Een doula helpt je daarbij.
Niets in het geboorteplan staat vast:
Je kunt zelf op elk moment van gedachten veranderen
Ook kan de bevalling anders lopen dan je had verwacht of gewild. Hierdoor kunnen misschien niet al jouw wensen meer uitgevoerd worden
De verloskundige kan je bijvoorbeeld verwijzen naar de gynaecoloog in het ziekenhuis
Er kunnen ingrepen nodig zijn
Je kind kan opgenomen worden op de kinderafdeling
Wetenschappelijk Onderzoek
Wereldwijd is er onderzoek gedaan naar continue begeleiding tijdens de bevalling in vergelijking met de effecten van de gebruikelijke zorg rond de geboorte. In 2011 werden deze wereldwijde onderzoeken ‘evidence- based medicine’ gebundeld.
De conclusie was opmerkelijk. Vrouwen met continue ondersteuning:
hebben een opmerkelijk kortere bevallingsduur (gemiddeld 41 minuten korter)
hebben meer kans op vaginale geboorte (8% toename)
hebben minder behoefte aan pijnstilling (10% minder)
zijn meer tevreden over de bevalling
heeft de baby een hogere apgar-score
hebben minder risico op keizersnede (25% minder keizersnede)
Wat is NIET inbegrepen in doula-ondersteuning?
Doulas zijn geen medische professionals, en de volgende taken worden niet uitgevoerd door doula’s: ze verrichten geen klinische taken zoals vaginale onderzoeken of hartmonitoring van de foetus, ze geven geen medisch advies of stellen geen voorwaarden vast, ze nemen geen beslissingen voor de clienten (medisch of anderszins), ze dwingen je niet om bepaalde keuzes te maken, alleen omdat ze daar de voorkeur aan geven, ze nemen de rol van de partner niet over, ze vangen de baby niet, ze veranderen niet van ploegendienst (hoewel sommige doula’s na 12-24 uur hun back-up kunnen oproepen)
This post is also available in: Engels